İŞ YERLERİ İÇİN KORONA VİRÜS ÖNLEMLERİ
Korona Virüsü ve Değişen Çalışma Hayatımız
10 Mart 2020 hemen hepimizin rutin hayat akışını değiştiren tarih oldu, ülkemizde ilk Covid-19 vakası görüldü. Pandeminin resmi olarak açıklanması ile birlikte, hem sosyal hayattan izole olmak hem de bir şekilde yeni normale ruhen ve fiziksel olarak uyum sağlamak mecburiyeti doğdu. Ancak uzaktan eğitim, evden çalışma gibi alternatiflerin örtüşmediği sektörler de var elbet, tıpkı bizlerin iş grupları gibi!
İşyerlerinde yeni normal dönem
Pandemi sürecinin etkilerinin hafiflemeye başladığı şu dönemde, ilk olarak ofislere dönüşler başladı. Kimi kademeli çalışma dönemine geçti, kimi vardiyalı sistem oluşturdu ama sonuç olarak sektörün her kesiminden işverenler, kendi işyerleri için normalleşme çabalarında bulundu, bulunuyor.
Egemet Grup olarak biz de, pandemi döneminin ilk günlerinden itibaren hızlıca sürece adapte olmaya çalıştık. Hali hazırda devam ettiğimiz tüm projeler için müşterilerimizle toplantılarımızı sanal ortama taşıdık. Keza ekip arkadaşlarımızla da aynı şekilde online bir çalışma sistemi kurduk; teknoloji sayesinde etkileşimi kesmediğimiz gibi, projelerin de ilerlemesi mümkün oldu.
Ancak bir noktada artık sürecin uzayabileceği ve hatta zaman zaman tekrarlayabileceğini öngörmek zor değil. Hem olası her türlü duruma hazırlıklı olmak hem de Sağlık Bakanlığımızın kurum ve kuruluşlara yönelik açıkladığı önlemleri işyerimizde eksiksiz sağlıyor olmak adına harekete geçtik. Bakanlığın açıkladığı önlemleri aşağıda* paylaşacağız ama öncelikle işyerinizde kullanabileceğiniz ürün seçeneklerimizi sizlerle paylaşalım.
İşyeriniz için önereceğimiz önlemler;
- El hijyeni, maske kullanımı, sosyal mesafenin korunması hassasiyeti gibi konularda, bilgilendirici ve hatırlatıcı panolar, posterler, broşürler
- Sıra / Bekleme alanları için yer çıkartmaları, sınır çizgileri
- Ateş ölçüm alanları için stantlar, panolar, uyarıcılı levhalar
- Çalışanlar arasına ve/veya bankolar için şeffaf seperatörler, ihtiyacınıza yönelik ayraçlar
- Maske, dezenfektan, mendil gibi kolay ulaşılması gereken ihtiyaçlar için stantlar
- El dezenfektan kullanımı için “Hijyen Noktası” stantları
Belirsiz ve ucu öngörülemeyen bu süreç, hepimiz için zorlu geçeceğe benziyor. Ofisinizi, okulunuzu, fabrikanızı, kafenizi bu salgına karşı önlemlerle donatmak istediğinizde, ihtiyaçlarınızı dinliyor ve ivedilikle gerçekleştiriyor olacağız.
Sağlıklı günler dileriz!
*Sağlık Bakanlığının açıkladığı işyeri önlemleri Covid –19
- Kapalı işyeri/ofis olarak; fabrika, market, atölye, plaza vb. gibi kapalı çalışma alanları ifade edilmektedir.
- Kapalı işyeri/ofisler sık sık havalandırılmalıdır.
- Pencereler açılarak odanın sık havalandırılması sağlanmalıdır. Merkezi havalandırma sistemleri bulunan işyerlerinin havalandırması temiz hava sirkülasyonunu sağlayacak şekilde düzenlenmeli, havalandırma sistemlerinin bakımı ve filtre değişimleri üretici firma önerileri doğrultusunda yapılmalıdır.
- İşyerlerinde ultraviyole cihazları ile hava ve yüzey dezenfeksiyonu yapılması önerilmemektedir.
- İşyerlerinde çalışanlar arasında en az 1 metre mesafe olması sağlanmalı ve çalışanlar maske takmalıdır.
- Yemekhanede masalar ve sandalyeler arası mesafe en az 1 metrede olacak şekilde (tercihen 2 metre) düzenleme yapılmalıdır. Temaslı takibinin kolay yapılabilmesi için; yemek saatleri gruplara göre belirlenmeli ve mümkün ise aynı kişilerin aynı masada yemek yemeleri sağlanmalıdır. Çay içme molalarında da benzer kurallara dikkat edilmelidir.
- Solunum yolu enfeksiyonu belirtileri olan (ateş, öksürük, nefes darlığı) personel iyileşene kadar çalıştırılmamalı ve sağlık kuruluşuna yönlendirilmelidir.
- El hijyenine dikkat edilmelidir. Eller sık sık yıkanmalıdır. Eller en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği ile ovalanmalıdır. Antiseptik içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir. İşyerlerinde, lavabolarda sabun ve kolay erişilebilir yerlerde alkol bazlı el antiseptiği bulundurulmalıdır.
- Eldiven kullanımı el temizliği yerine geçmez. Yapılan iş, eldiven kullanımını gerektirmiyorsa, COVID-19’dan korunmak amacıyla eldiven kullanılmamalıdır. Eldiven kullanımı gereksiz bir güven hissi oluşturarak el yıkama sıklığını azaltabilir ve ellerle bulaş riskini arttırabilir.
- İşyerleri temizliğinde özellikle sık dokunulan yüzeylerin (kapı kolları, telefon ahizeleri, masa yüzeyleri gibi) temizliğine dikkat edilmelidir. Su ve deterjanla temizlik sonrası dezenfeksiyon için 1/100 sulandırılmış (5 litre suya yarım küçük çay bardağı). Sodyum hipoklorit içeren çamaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) kullanılabilir. Klor bileşikleri yüzeylerde korozyon oluşturabilir. COVID-19 Kapalı İşyeri/Ofislerde Alınacak Önlemler 1 Güncellenme Tarihi: 09.04.2020 Dayanıklı yüzeyler için kullanılması önerilen bir dezenfektandır. Tuvalet temizliği için 1/10 sulandırılmış çamaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) kullanılmalıdır.
- Klor bileşiklerinin uygun olmadığı bilgisayar klavyeleri, telefon ve diğer cihaz yüzeyleri % 70’lik alkolle silinerek dezenfeksiyon sağlanmalıdır.
- Temizlik yapan personel maske ve eldiven kullanmalıdır. 13. Temizlik sonrasında maske ve eldiven çıkartılıp işyerindeki çöpe atılmalı ve el hijyeni sağlanmalıdır. Yıkanabilir bez maske kullanıldıysa yenisiyle değiştirilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği ile ovalanmalıdır.
- İşyerinde COVID-19 pozitif bir kişi varlığı durumunda, İl/İlçe Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Birimine ivedilikle bilgi verilir.
- Maske takma kurallarına tam uyularak çalışılan bir iş yerinde, bir çalışanın COVID-19 pozitif çıkması durumunda etrafındaki kişiler yakın temaslı kategorisinde değil, temaslı kategorisinde değerlendirilir. COVID-19 pozitif kişinin takip ve tedavisi sağlık kuruluşunca yönetilir, diğer çalışanlar maskesini takarak çalışmaya devam eder. İl-ilçe Sağlık Müdürlüğü tarafından, hastalık belirtileri açısından 14 gün süreyle takip edilir.